ABD’nin TikTok’a verdiği satış süresi doldu, TikTok yasaklanıyor mu? Geçtiğimiz Cuma günü TikTok’un resmi satış anlaşmasını duyurması gerekiyordu.
ABD eski Başkanı Trump ve yönetimi, TikTok’un ABD varlıklarını elden çıkarmasını gerektiren bir kararın yeni uzatmasını vermemeyi seçti. Ancak konuyla ilgili iki kaynak, kısa video paylaşım uygulamasının kaderi hakkında görüşmelerin devam edeceğini aktarıyor.
CFIUS geçen hafta, TikTok’un ABD varlıklarını satma süresinin uzatılma isteği üzerine TikTok ana şirketi ByteDance’a bir haftalık uzatma vermişti.
Başkan Donald Trump’ın Ağustos ayındaki emri, Adalet Bakanlığı’na tarih sona erdiğinde elden çıkarma emrini uygulama yetkisi verdi, ancak hükümetin elden çıkarmayı ne zaman ve nasıl sonlandıracağı belli değildi.
Hazine Bakanlığı temsilcisi, ABD’deki Yabancı Yatırım Komitesi’nin (CFIUS) “elden çıkarmayı ve ulusal güvenlik risklerini çözmek için gerekli diğer adımları tamamlamak için ByteDance ile işbirliği yaptığını” söyledi.
TikTok’a verilen satış süresi doldu, TikTok yasaklanıyor mu?
Trump’ın üst düzey ABD yetkilileri toplantısında herhangi bir ek uzatmayı onaylamama kararını şahsen verdiği söylendi. Hükümet daha önce Trump’ın emriyle 12 Kasım olan ilk 90 günlük süreye 15 günlük ve yedi günlük ek uzatma süresi yayınlamıştı.
Trump yönetimi, ABD’li kullanıcıların kişisel verilerinin Çin hükümeti tarafından elde edilebileceği için TikTok’un ulusal güvenlik endişeleri yarattığını iddia ediyordu. ABD’de 100 milyonun üzerinde kullanıcısı olan TikTok ise bu iddiayı reddediyor.
ABD hükümetinin baskısı altında kalan ByteDance, Walmart Inc ve Oracle Corp ile TikTok’un ABD varlıklarını elden çıkarma emrini yerine getirmeyi amaçlayan yeni bir kuruluş amacıyla aylardır görüşüyor.
Reuters’un geçen hafta bildirdiğine göre ByteDance, ABD hükümetinin endişelerini gidermeyi amaçlayan yeni bir öneri sundu. Bir ABD temyiz mahkemesi, 14 Aralık’ta uygulama mağazası yasağına ilişkin TikTok’un önerisini dinleyecek.