COVID-19 aşısı yaptıranlar Koronavirüse yakalandı. Rusya’da test edilen ve halihazırda 40.000 kişiye uygulanan Sputnik V aşısı bazı soruları gündeme getiriyor.
Sechenov Üniversitesi Translasyonel Tıp ve Biyoteknoloji Enstitüsü Direktörü Vadim Tarasov , Koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ilk bileşeni uygulanan yaklaşık 20 kişi tekrardan COVID-19’a yakalandı. Enfekte kişilerin yeterli koruyucu bağışıklığı geliştirmek için zamanı olmadığına dikkat çeken uzman isim, bu vakaları doğrudan aşıya bağlamanın yanlış olduğunu belirtti.
“Şu ana kadar COVID ile enfekte olan sadece yaklaşık iki düzine vakamız olduğunu söyleyebiliriz. ‘Aşı oldular ancak yine de COVID-19’a yakalandılar’ demek de yanlıştır.”
Aşı işe yaramadı mı? COVID-19 aşısı yaptıranlar Koronavirüse yakalandı
Biyoteknoloji Enstitüsü Direktörü Vadim Tarasov, çoğunun aşının ikinci bileşenini almadıklarını, yani ilk aşı bileşeninin uygulanmasının ardından yalnızca 42. günde oluşan bağışıklığı geliştirmediklerini dile getirdi. Tarasov ayrıca “Kabul edilebilir bir bağışıklık geliştiren kişiler arasında 42 gün sonra belgelenmiş ciddi hastalık vakamız yok” dedi.
Sputnik V aşı ekibinde yer alan bilim insanı, aşının içerisinde yer alan virüsten enfekte olmanın imkansız olduğuna işaret etti. “Aşının kendisi COVID-19 ile enfekte olamaz. İçinde kullanılan antijenler, bir bağışıklık tepkisine neden olan reaksiyonları ortaya çıkarır, Koronavirüse neden olmaz” diye vurguladı.
11 Ağustos’ta Rusya, Sputnik V olarak adlandırılan Koronavirüse karşı aşıyı dünya çapında ilk tescil ettiren ülke oldu. Kayıt sonrası denemeler 7 Eylül’de Moskova’da başladı, ilk aşı gönüllülere 9 Eylül’de uygulandı ve programa toplamda 40.000 kişi katıldı.