Singapurlu araştırmacılar, dokunma hissini yeniden yaratabilen elektronik deri geliştirdiler. Bu yenilik, protezli olan kişilerin nesneleri algılamasına, dokuyu, hatta sıcaklığı ve ağrıyı hissetmesine olanak tanıyacak.
ACES veya Asenkron Kodlu Elektronik Deri olarak adlandırılan cihaz, 100 küçük sensörden oluşuyor ve yaklaşık 1 cm2 (0,16 inç kare) boyutunda.
Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bilgiyi insan sinir sisteminden daha hızlı işleyebildiğini, 20 ila 30 farklı dokuyu tanıdığını ve Braille harflerini (engelli insanların okuyup yazması için kullanılıyor) yüzde 90’ın üzerinde doğru okuyabildiğini söylüyor.
Elektronik deri nedir, elektronik deri nasıl çalışıyor?
Araştırma ekibi lideri Benjamin Tee, yapay zeka algoritmalarının cihazın hızlı bir şekilde öğrenmesini sağladığını ekleyerek, “Bu yüzden insanların dokuyu hissetmesi için kaydırması gerekiyor. Ancak bizim sensörlerimiz sayesinde cilt, sadece tek bir dokunuşla farklı pürüzlülükteki dokuları algılayabiliyor” dedi.
Araştırma lideri, “Dokunma duyunuzu kaybettiğinizde, esasen uyuşursunuz ve protez kullanıcıları bu sorunla karşı karşıya kalıyor” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti: “Böylece protez cihazları için cildin yapay bir versiyonunu yeniden oluşturarak, bir eli tutabilir, sıcaklığı hissedebilir ve ne kadar yumuşak olduğunu hissedebilirsiniz.”
Tee, teknolojinin hala deney aşamasında olduğunu, ancak özellikle tıp camiasında büyük bir ilgi gördüğünü de sözlerine ekledi.
Tee ayrıca ekibi tarafından geliştirilen benzer malzemelerin, yırtıldığında kendini onarabilen şeffaf bir cilt ve giyilebilir elektronik cihazlar için ışık yayan teknolojileri içerdiğini söyledi.