Hackerlar Pfizer COVID-19 aşı belgelerini çaldı. Bilgisayar korsanları, geçtiğimiz günlerde bir siber saldırı ile Avrupa İlaç Ajansını hedefledikten sonra COVID-19 aşılarıyla ilgili onaylı belgeleri ele geçirebildi, işte detaylar.
BioNTech yaptığı açıklamada, saldırganların BioNTech ve ortak ilaç şirketi Pfizer’in ortaya koyduğu Koronavirüs aşı adayı ile ilgili düzenleyici belgelere “hukuka aykırı olarak eriştiklerini” söyledi.
Aşının etkinliğini gözden geçirmekten sorumlu olan Avrupa İlaç Ajansı da saldırıyı beyanında doğruladı, ancak devam eden bir soruşturma sırasında ek ayrıntılar vermeyi reddetti. Ajans, saldırının aşının piyasaya sürülme zaman çizelgesini etkilemeyeceğini söyledi.
Hackerlar Pfizer COVID-19 aşı belgelerini çaldı, aşı tehlikede mi?
BioNTech, kendi sunucularının etkilenmediğini ve 43.500 test deneğine ait herhangi bir kişisel verinin çalınmasının farkında olmadığını söyledi. Şimdilik siber saldırının arkasında kimin olduğu belli değil ancak Çin, Rusya ve Kuzey Kore gibi ülkelerdeki bilgisayar korsanları, COVID-19 aşıları geliştiren ilaç firmalarını hedef aldığı biliniyor. BioNTech bilgisayar korsanlarının aşı hakkında hangi ayrıntılara erişebildiği konusunda yorum talebine yanıt vermedi.
Hackerlar ayrıca aşının hayata nasıl geçirileceğini de hedefliyorlar. Soğuk hava deposu tedarik zinciri şirketleri gibi davranıyorlar ve aşıları milyonlarca insana sağlayacak distribütörlere saldırıda bulunuyorlar.
Ayrıca geçtiğimiz dönemde Birleşik Krallık kitle aşılama programını başlattı ve geniş ölçekte aşı dağıtımı yapan ilk ülke oldu. Aralık ayı sonunda 4 milyon kişiye ulaşması beklenen program, BioNTech ve Pfizer’in klinik deneylerinde % 95 etkinlik oranı gösteren aşısını kullanacak. Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, aşı araştırmalarını desteklediğini ve bilgisayar korsanlarına karşı savunmaya yardımcı olduğunu söyledi.