Özellikle Youtube gibi video izleme platformlarında tıklama başı ücret politikasının benimsenmesinden kaynaklı olarak müzik sürelerini oldukça kısalttı. İngiltere’de yayın hayatını sürdüren ABD orijinli i Gazetesi’nin yaptığı araştırmada, bunun bir diğer nedeninin ise, yükleme masrafları. Bu yüzden, müzikler internette yayınlandığından beri artık istediğimiz müzik keyfini alamıyoruz. Tam müziğe alışacağımız ve kuşaklarımız için ahengi hissedeceğimiz anda, müzik bitiveriyor. Bunun nedeni de dediğimiz gibi Youtube’nin indirme başı tıklama ücreti sunması. Bildiğiniz gibi Youtube, normal içeriklerde süreyi de baz alıyor ama müzikte süre önemli değil ve tıklama başına ücret politikası benimseniyor. Bu da müzik ve kanal sahiplerinin müziği kısa tutmalarına neden oluyor.
Nakaratlar Daha Erken Geliyor
İ Gazetesi’nin araştırmasına göre, artık sadece şarkıların dinlenme süreleri düşmekle kalmadı, aynı zamanda birkaç kelime veya cümleden hemen sonra, nakarata geçiliyor. Ve bu nakaratlar sürekli tekrarlanarak kişilerde algı sorununa neden oluyor. Çünkü şarkılardaki nakaratların uyumlu olması, kişinin bilinçaltına çabuk giriyor. Ve bu da bazı ruhsal paradokslara neden olabiliyor.
Araştırmada 120 kişi üzerinde aynı nakaratlar tekrarlandığında, kişi derslerinde ve iş yaşamlarında dahi bir süre sonra bu nakaratları dillendiriyor ve ş yaparken veya ders çalışırken bu nakaratlar dudaklarına geliyor.
Kısa Süreli ve Bol Nakaratlı Şarkılar Zihni Yoruyor
Aslında araştırma öncesi herkes, uzun şarkıların daha yorucu olduğunu düşünüyordu. Ama nakaratı fazla ve daha kısa süreli şarkıların, psikolojik ve ruhsal olarak daha fazla etki yarattığı görülüyor. Ve bunun sonucunda da kişi daha fazla yoruluyor. Aynı zamanda tatmin duygusu da yarıda kaldığı için; birkaç kez dinlemek veya izlemek istiyor. İşte tüm bunlardan dolayı, kısa süreli ve bol nakaratlı şarkıları dinlerken; daha dikkatli olmanız gerekiyor.