Yaş fark etmeden herkeste görülebilen bir hastalık, Zatürre. Ansızın vücutta ortaya çıkan ve ciddi sağlık problemlerine yol açan hastalık için kullanılan Pnömokok aşısı nedir? Ülkemizde son günlerde oldukça fazla merak edilen bu aşının ne olduğunu, yan etkilerini ve kullanımını sizler için derledik.
Pnömokok (Zatürre) aşısı nedir?
Zatürre, akciğerlerin çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmasıyla ortaya çıkan, ciddi zararları olan bir hastalıktır. Çeşitli kimyasallar ile bulaşabileceği gibi, mikroplar araçlığı ile de bu hastalık kişilerin karşısına çıkabiliyor. Genç ve sağlıklı bireylerde daha kolay atlatılabilen rahatsızlık, yaş ilerledikçe büyük sorunlar çıkarabiliyor.
Öksürük, hapşırık gibi durumların sonucunda ortaya çıkan damlacıklar ile bulaşabilen rahatsızlık için “pnömokok aşısı” kullanılmaktadır. Kış aylarında, kapalı alanda geçirilen zamanın artması ile birlikte, hastalığın bulaşıcılığı da artmaktadır. Bu durum daha fazla bulaşa ve enfeksiyona davetiye çıkarmaktadır.
Zatürre hastalığının belirtileri nelerdir?
Zatürre belirtileri, hastalığın hangi evresinde bulunmasıyla beraber değişiklik gösterebilmektedir. Bazı bireylerde daha ağır belirtiler bulunurken, kimileri hafif bir şekilde atlatabiliyor. Pnömokok semptomları, hastalığa neden olan mikroorganizmanın hangi tür olduğuna bağlı olarak da değişiklik gösterebiliyor.
Zatürre belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek ateş,
- Nefes alındığında göğüs bölgesinde oluşan ağrı,
- Sürekli ve balgamlı öksürük,
- Vücutta titreme.
Zatürre hastalığını atlatmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekli
Vücutta bulunan bağışıklık sistemi, hastalıklara karşı bir kalkan oluşturmakta. Bağışıklık sisteminin güçlü olması zatürre gibi bulaşıcı hastalıkların en az zararla atlatılmasını sağlamaktadır. Vücutta kalkan görevi gören bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için, dengeli beslenmek, bol su tüketmek, temiz hava, düzenli spor, uyku düzeni ve stresten kaçınmak gibi durumlara dikkat etmemiz gerekli.
Vücut direnci düştüğünde zatürre gibi rahatsızlıklar, vücutta daha çok tahribata neden olabiliyor. O nedenle bağışıklık sistemini daima güçlü tutmamız gerekli.