Samanyolu’nun 3D haritasını oluşturan Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia gözlemevi, artık 2 milyardan fazla yıldızın tanındığını ve 300 bin yıldızın ise detaylı bir şekilde incelendiğini belirtiyor.
Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia gözlemevi tarafından toplanan yeni bilgilerin galaksinin şimdiye kadarki en ayrıntılı haritasını sunuyor. Projenin haritası şu anda neredeyse 2 milyar yıldız içeriyor ve ajans, Samanyolu tarihini daha rahat izlememize yardımcı oluyor.
Samanyolu’nun 3D haritası neye benziyor?
ESA’nın Gaia proje bilim adamı yardımcısı Jos de Bruijne yaptığı açıklamada, “Yeni Gaia verileri gök bilimciler için bir hazine olma sözü veriyor. Yeni bilgiler yalnızca yedi yılda haritalanan toplam yıldız sayısını 2 milyara yaklaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda kozmik galaksimizde 300.000’den fazla yıldızın ayrıntılı bir sayımını içeriyor” dedi.
Gök bilimci Jos de Bruijne’nin bahsettiği 300.000 yıldız sayısı, bu bölgedeki yıldızların % 92’sini oluşturuyor. Ufak bir kıyasalama yapmak gerekirse, 1991 yılına dayanan eski verilerden 100 kat daha fazla yıldızı tanıdığımızı gösteriyor.
Gaia gözlemevinin toparladığı yeni veriler, eski bilgilerden daha kesin konum, hareket ve parlaklık ölçümleri sağlıyor. Hatta bu veriler o kadar kesin ki, Güneş’in düz bir çizgide olmadığı, düşündüğümüzden eğimli bir yapıda olduğu ortaya çıktı.
İngiltere Uzay Ajansı uzay bilimi başkanı Caroline Harper, “Gaia son yedi yıldır göklere bakıyor, yıldızların konumlarını ve hızlarını haritalandırıyor” dedi ve şöyle devam etti: “Gaia teleskopları sayesinde elimizde şimdiye kadar oluşturulmuş en detaylı milyar yıldızlı 3D atlası bulunuyor.”