AMOLED, kısaltmaları tek tek açmak istersek “aktif matrisli organik ışık yayan”, özellikle akıllı telefonlarda tercih unsuru olmaya başlayan, başarılı bir ekran teknolojisi olarak bilinir. Tabii ki temeli LED teknolojisine dayanan ekranda, her piksel bağımsız olarak kontrol edilebilir, yani aydınlatılabilir.
Bu bize daha net görüntü sunarken, özellikle telefonlarda çok arar olduğumuz bir özellik olan renklerin daha canlı görünmesini sağlar. AMOLED ekranı kısaca anlatmadan Super AMOLED ekrana geçmek çok doğru olmaz çünkü “Super” ekran teknolojisinin temeli zaten buna dayanıyor.
Sadece “Super” takısıyla beraber gelen önemli bir artı vardır. O artı tek panel kullanılması. Standart AMOLED ekranlarda, ek bir dokunmatik katman olması gerekiyor. Super ekranlarda ise böyle bir sorun yok. Super ekranlarda tek katman kullanılır. Tabii ki bu katman yapısı bazı ayrıcalıklar sağlar. Ayrıcalıklara bakalım.
Super AMOLED ekran artıları neler?
- Ek bir katman olmayınca, otomatik olarak ekran kalınlığı düşer. Ekran kalınlığı düştüğü zaman, telefonun kalınlığı da düşecektir. Sözün en kısası daha ince bir ekran ve telefon ile karşılaşırsınız.
- Daha az ısı üretir ki bu daha az enerji tüketilmesini sağlar.
- Ekranlar daha hassas olur. Dokunma algılama konusunda daha başarılı olur. Çünkü ek bir katman kullanma zorunluluğu olmaz.
- Yenileme hızı daha yüksek olabilir ve ışık yansımalarına kadar renk doygunluğu daha iyidir.