ABD’li teknoloji devi Apple, ilginç bir dava ile karşı karşıya kaldı. Bilindiği üzere WhatsApp, gizlilik sözleşmesi nedeniyle tüm Dünya’yı sallamış ve mesajlarının güvenliğinden şüphe eden milyonlarca insan Telegram mesajlaşma uygulamasını kullanmaya başlamıştı. Bu nedenle ciddi oranda kullanıcı kazanan Telegram, son verilere göre aktif olarak 500 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşmış durumda bulunuyor. Gelelim Apple şirketine neden dava açıldığına; ilk olarak The Washington Post tarafından bildirilen dava, kar amacı gütmeyen The Coalition for a Safer Web yani daha güvenli internet koalisyonu ve Büyükelçi Marc Ginsburg tarafından açıldı.
The Coalition for a Safer Web, Telegram uygulamasını aşırılık yanlıları tarafından geçtiğimiz haftalarda başlatılan Başkent ayaklanmalarında nefret ve şiddet yaymak için kullanıldığını iddia etti. Bilindiği üzere bu olaylardan sonra bir başka mesajlaşma uygulaması olan Parler uygulaması da Apple tarafından App Store’dan çıkarılmıştı. Açılan dava, Apple’ın Telegram’ı Parler uygulaması gibi App Store’dan atmasını istiyor ve büyükelçi Marc Ginsburg bu davadan dolayı 75.000 dolar tazminat istiyor. Farkında değilseniz, Google, Apple ve Amazon gibi büyük teknoloji devleri, bu olaylardan sonra Parler ile bağlarını kesmişti. Uygulamanın ABD’deki Başkent isyanlarını planlamak ve koordine etmek için kullanıldığı söyleniyor. Apple şirketine açılan bu dava Parler uygulamasının yasaklanmasının hemen arkasından çıkıyor.
Peki Başkent Washington DC Ayaklanmalarında Ne Yaşandı?
Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda ABD’de kongre binası Donald Trump destekçileri tarafından basılmış ve seçilmiş başkan Joe Biden’ın tescil oturumuna ara verilmek zorunda kalınmıştı. Polisle çalışan Donald Trump destekçileri camları ve kapıları kırarak içeri girmişlerdi. Bu sırada hayatını kaybedenler olmuş ve Başkent Washington DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Her ne kadar bu süreç içerisinde isyanı durdurun açıklamaları yapsa da Donald Trump’ın Twitter hesabı kalıcı olarak askıya alınmıştı ve Trump bu duruma tepki göstererek kendi sosyal medya platformunu kuracağını açıklamıştı.