Timsah eti yenir mi? Timsah eti yemek caiz mi? Zuhal Topalla Sofrada programının ekrana gelen son bölümünden sonra bu sorunun yanıtı en çok aranan ve merak edilen konular arasına girdi. Diyanet’in bu konuda bir fetvası olup olmadığı da herkes tarafından aranmaya başlandı. Peki Timsah eti yenir mi? Timsal eti helal mi, haram mı, yemek caiz mi?
Zuhal Topal’la Sofrada 24 Mart son bölümün ardından bir çok kişi arama motorunda timsah eti yenir mi sorusunun yanıtını aramaya başladı. Bu konuda Diyanet ne diyor, timsah eti yemek caiz mi gibi soruların yanıtı adeta aranma rekoru kırdı. Peki timsah eti yemek caiz mi? Timsah eti yenir mi? İşte detaylar…
Timsah eti yenir mi? Timsah eti yemek caiz mi?
Haram ve helal etler mezhebe göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Malikilere göre Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanları yemek helal kabul edilirken Hanefi ve Şafiler bu hayvanların haram olduğunu düşünüyor. Hanbelîlere göre ise timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram kabul edilirken diğer hayvanlar helal kabul ediliyor.
Eti yenmesi helal olan hayvanlar
Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz yazdığı bir makalede haram ve helal olan et türleri hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Bu makaleye göre eti helal olan hayvanlar şöyle;
– Deve, sığır, koyun, keçi, manda, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar
– Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve tavşan gibi hayvanlar
– Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar
– Çekirge
– Balıketleri.
Eti yenmesi haram olan hayvanlar
Aynı makaleye göre eti yenmesi haram olan hayvanlar ise şöyle;
Domuz eti
Allah’tan başkası adına kesilen hayvan etleri
Dini usulde kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş hayvan etleri
Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan yırtıcı hayvanlar ile pençesi ile avını parçalayan yırtıcı kuşların, eşek ve katırların etleri”.