Clearitwaste yaptığı geniş çaplı ve çarpıcı çalışmasıyla bazı gerçekleri gözler önüne serdi. Çalışmada Avrupa ülkelerindeki hane başına elektronik atık miktarını çıkaran çalışmada çıkan sonuçlar hem yaşlı kıtanın hem de bu veriler ışığında dünyanın elektronik atık çöplüğüne döndüğünü gösteriyor. Özellikle araştırmada zirvede bulunan Norveç büyük bir şaşkınlık yarattı.
Kullanılamayan yahut kullanılmayan elektronikli aletler (cep telefonu, bilgisayar, ev aletleri vb.) elektronik atık sınıfına giriyor. Dünyanın ekolojik sistemine oldukça büyük zararlar veren normal yaşantımızda küresel ısınma kadar sorun haline getirilip konuşulması gereken elektronik atık sorunu bu son araştırmayla oldukça göz korkutmuş durumda. Bu atıklar geri dönüştürülebilir ancak şu an sadece yüzde 20 civarında bir hacmi dönüştürülebiliyor ve uzmanlara göre bu pek de yeterli değil.
Avrupa’da Lider Norveç, İngiltere İkinci, İrlanda Üçüncü
Avrupa’da liderlik koltuğunda oturan ülke Norveç. Gelişmiş yapısı ve dinamikleri ile bilinen Norveç bu konuda zirveye oynayarak üzücü bir tabloya imzasını attı. Bu sıralamada Norveç’in zirvede olmasının nedeni olarak ise alım gücü bir numaralı etken olarak görülüyor. Ev başına yaklaşık 57 kilogram elektronik atık üreten Norveç’in yeni bir elektronik eşya alırken eskisi için biraz daha düşünmesi gerekiyor. Hane başına atık konusunda İngiltere 55 kilogram, Fransa 46 kilogram, İspanya’yı 49,4 kilogramda görüyoruz.
Türkiye Avrupa’da On Dördüncü Sırada Bulunuyor
Clearwaste isimli şirketin Avrupa’da elektronik atık araştırmasında ülkemiz ise kişi başına 41,8 kilogram elektronik atıkla on dördüncü sırada yer alıyor. Diğer Avrupa ülkelerine kıyasla bir nebze daha iyi durumda olan Türkiye’nin tek başına oluşturduğu miktar dahi Dünya adına çok fazla bir atık miktarı. Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) 2019 yılında yaptığı çalışmayla her geçen yıl Türkiye’de de elektronik atığının her yıl yüzde 10 arttığını belirtmişti.